Ekologisempaa teatteria – mitä sillä oikein tarkoitetaan? Miten teatteri voi olla ekologista? Teatteri on esittävän taiteen muoto, ja taiteessa otetaan monesti kantaa yhteiskunnallisiin ja henkilökohtaisiinkin asioihin. Ekologinen kriisi koskettaa meistä jokaista. Teatterin välityksellä voi siis esimerkiksi edistää ekologista elämäntapaa ja herättää siitä keskustelua ja ajatuksia. Toisaalta teatteri on myös toiminnallinen laitos, joka esimerkiksi synnyttää jätettä. Näin teatteri voi konkreettisestikin pyrkiä ekologisuuteen. Ekologisella teatterilla tarkoitetaan yleensä teatteria, tanssi- tai sirkusryhmää, joka pyrkii kantamaan ympäristövastuunsa niin toiminnassaan kuin mahdollisesti tuomaan ekologista elämänkatsomusta julki myös sisälllöissään. Näytelmät voivat siis käsitellä ekologisuuteen liittyviä aiheita, ja esitykset voidaan pyrkiä valmistelemaan niin, että niiden voidaan katsoa olevan myös tuotannollisesti ekologisia.
Ekologisia valintoja
Jokaisella meillä on oikeus elää elämäänsä valitsemallaan tavalla. Onko meillä kuitenkin myös oikeus elää elämää, joka vahingoittaa muuta maailmaa, sen luontoa tai jopa toisia ihmisiä? Ekologinen elämäntapa pyrkii siihen, ettei vahinkoa maapallolle ja sen eliöille pääsisi syntymään. Arkinen elämämme on täynnä luonnolle vahingollisia valintoja, joita emme välttämättä tule edes ajatelleeksi. Käymme päivittäin lämpimässä suihkussa, pesemme pyykkiä, syömme lihaa ja ostamme uusia vaatteita, puhumattakaan siitä, miten paljon ruokaa heitetään roskiin joka päivä, ja miten paljon ylipäätään tuotamme jätettä jatkuvasti. Ekologisten valintojen tekeminen saattaa tuntua aluksi työläältä, mutta kun niistä tekee osan arkea, ne oppii nopeasti. Joka päivä voit tehdä pienen valinnan, jonka avulla ympäristön kuormitus pienenee. Ekologinen teatteri saattaa herätellä kysymyksiä näistä elämäntapavalinnoista. Ajatko joka päivä autolla yksin töihin? Voisitko kuvitella osallistuvasi kimppakyytiin tai suosivasi yksityisautoilun sijaan joukkoliikennettä? Entäpä jos ostaisitkin vaatteesi kierrätettyinä ja suosisit ekologisia ja ympäristöystävällisiä luonnontuotteita, niin pesuaineissa kuin kosmetiikassakin? Entäpä jos sinulla olisi oma kompostori, johon voisit kerätä biojätteesi ja käyttää ne uudelleen multana, joka lannottaisi oman maasi istutuksia? Arjen valinnat saavat alkuun vaatia pieniä investointeja, mutta ekologinen, kestävää kehitystä suosiva elämäntapa on järkevä valinta tulevia sukupolvia ja omaa hyvinvointiasi ajatellen.
Nuotiotarinoita keskellä korpea
Eräänlaista – kenties jollain tapaa puhtaina – ekologista teatteria voi nähdä, kun siirtyy itse luontoon. Juha Hurmeen kehittelemä teatteriteos vie katsojat osaksi luontoa. Operaatio Paulaharju -niminen projekti sai alkunsa vuonna 2014, jolloin nähtiin teatterisarjan ensimmäiset esitykset. Operaatio Paulaharjun idea on toteuttaa vuosina 2014-2018 esityssarja, joka perustuu Lappi-kirjallisuuden ytimeen, tutkija-kirjailija Samuli Paulaharjun novellikokoelmaan “Tunturien yöpuolta”. Esitykset nähdään Lapin erämaassa, ja niillä on vahva ekologinen viesti. Katsoja tulee osaksi erämaata, ikuista luontoa, mikä lienee kaiken ekologisuuden ydin. Ekologisesti ajatteleva ihminen ei nosta itseään luonnon tai muiden siinä elävien lajien yläpuolelle, vaan haluaa elää osana luontoa sitä vahingoittamatta. Aiemmin ekologian on katsottu olevan suhteellisen tiukka biotieteellinen tieteenala, mutta nykyään se koetaan enemmänkin elämäntapana, joka tähtää kestävään kehitykseen ja haluun elää maailmassa vahingoittamatta luontoa. Operaatio Paulaharjun esitykset eivät maksa mitään, sillä osin ekologisenakin ajatuksena operaatiossa on, ettei taiteesta, saatika luonnosta saatavaan nautintoon tarvita kaupallisuutta. Nne kokeakseen katsojan on vaellettava erämaassa esityspaikalle. Mikäli mielii nähdä koko ainutlaatuisen teatterisarjan, on syytä varautua pitkään vaellukseen. Ehkäpä tuon vaelluksen aikana pääsee osaksi Lapin luonnon mystiikkaa. Luonto ja teatteri avaavat oven uusiin maailmoihin. Operaatio Paulaharjun katsoja itse voi vaikuttaa omaan ekologisuuteensa kuljettamalla roskat ja tupakantumpit lähimpään jäteastiaan.