Japanilainen bunraku kasvattaa suosiotaan
Nukketeatterin juuret ovat syvällä ja siitä on olemassa lukuisia eri muotoja. Eikä se ole suinkaan tarkoitettu vain lapsille. Voimakkaimmat juuret aikuisten nukketeatterille löytyvät idästä. Japanista lähtöisin oleva Bunraku onkin nukketeatteria erityisesti aikuisille. Sitä pidetään omana taiteenlajinaan. Bunraku nimi juontaa juurensa fyysiseen teatteriin, jossa esityksiä alun perin pidettiin. Vähitellen nimi kuitenkin yleistyi tarkoittamaan kaikkea tietyntyylistä japanilaista nukketeatteria.
Bunrakun historia
Nukketeatterilla on pitkä historia Japanissa. Bunraku syntyi vuonna 1684, kun taitava kertoja Takemoto Gidayu perusti Osakaan oman teatterinsa. Bunraku-nukketeatteri kehittyi jōruri-balladeista, joita säestettiin paikallisilla soittimilla. Nykyaikana bunraku on taas hiljaisemman kauden jälkeen uudelleen nousut suosioon. Vuonna 1985 Osakassa avattiin kansallinen bunrakuteatteri, ja tällä hetkellä Japanissa on kuusi aktiivista bunrakuesiintyjää.
Taidokkaita nukkeja ja esiintyjiä
Bunraku koostuu kolmesta esiintyjäryhmästä. Mukana ovat nukkejen liikuttajat, puhekuoro ja soittajat. Nukkejen käsittely on haastavaa ja vaatii paljon kokemusta. Nuket ovat noin puolitoista metriä pitkiä ja yhtä nukkea liikuttaa kolme henkeä, joilla jokaisella on tarkkaan määrätty rooli. Yksi hoitaa päätä ja nuken oikeaa kättä, yksi vasenta kättä ja yksi jalkoja. Nukkejen käsittelyssä pyritään aidonmukaiseen liikkeeseen – tavoitteena on ikään kuin herättää hahmot henkiin lavalla. Monista nukketeattereista poiketen Bunrakussa nukkejen käsittelijät ovat avoimesti esillä. Näyttelijät pukeutuvat usein mustaan sulautuakseen taustaan, mutta toisinaan kuuluisa nukkenäyttelijä voi olla omissa vaatteissaan ja näyttää jopa kasvonsa.
Draamaa ja voimakkaita teemoja.
Aluksi saattaa tuntua, että nukketeatteri kaikessa naiiviudessaan ei pysty välittämään voimakkaita tunteita. Bunraku, joka on suunnattu aikuisille, on kuitenkin kaikkea naurun ja kyyneleiden väliltä. Teemoissa voidaan käsitellä rakkautta, kuolemaa tai vaikka toivoa paremmasta elämästä. Suosituimpia teemoja ovat edelleen vanhat klassikkotarinat.
Japanin omaperäinen nukketeatteritaide on maailmanlaajuisesti arvostettua. Bunraku sai vuonna 2003 UNESCOn maailmanperintösäätiön suojauksen. Sitä pidetäänkin maailman kehittyneimpänä nukketeatterina.
Jos olet kiinnostunut lukemaan lisää Bunrakusta, tutustu vaikka aiheesta tehtyyn opinnäytetyöhön. Parhaan elämyksen saavutat kuitenkin matkustamalla Japaniin aitoon Bunraku esitykseen.
Inspiraatiota myös Suomeen
Voisiko samantyyppinen nukketeatteri toimia myös Suomessa? Suomessa nukketeatteri on perinteisesti mielletty lasten tyylilajiksi. Sen ei kuitenkaan tarvitse olla sitä, sillä Japanin esimerkki osoittaa, että nukkejen avulla voidaan kertoa myös aikuiseen makuun tarinoita ja tunteita. Nukketeatteri voisi olla meilläkin kehittämisen arvoinen taiteenlaji. Komedioita ja huumoria rakastavassa Suomessa voisi hyvinkin olla tilausta esimerkiksi humoristiselle aikuisten nukketeatterille. Jos teatterimaailman liikeidea kiinnostaa, ei muuta kuin webhotelli pystyyn ja ohjelmistoa suunnittelemaan.