Pullip-nukkejen kerääminen ja niiden kuvaaminen ovat etenkin nuorten naisten harrastus, mutta kyllä siihen on höyrähtänyt aikuisiakin. Kaunottaret tilataan ulkomailta tai ostetaan toisilta harrastajilta kotimaasta, niille rakennetaan tyyliin sopivia interiöörejä ja muunnellaan meikkaamalla sekä pukemalla niitä uudelleen. Osa nukeista on keräilyharvinaisuuksia ja siksi huomattavan kalliita.
Nukeista ei oteta ainoastaan esteettisen vaikutelman vuoksi otettavia yksittäiskuvia, vaan niitä käytetään sarjakuvien henkilöinä lavastaen erillisen käsikirjoituksen mukaisia sarjakuvia, joihin voidaan myös lisätä tekstit. Jotkut kuvaajat tekevät vain lyhyitä kolme tai viiden kuvan sarjakuvastrippejä, kun taas toiset saattavat tehdä kokonaisia sarjakuvanovelleja, joiden päähenkilöinä nuket seikkailevat.
Juuri Pullip-nuket sopivat sarjakuvien tekemiseen erityisen hyvin, koska niillä olevat pallonivelet mahdollistavat nuken asettamisen hyvin luontevasti erilaisiin asentoihin. Sillä on myös liikutettavat silmät, joiden ansiosta katseen suuntaa voi vaihtaa. Sarjakuvien tekemiseen sopivat luonnollisesti myös muut nuket, kuten niin kutsutut pallonivel- eli BJD-nuket.
Pullip-nukkeja ei ole tarkoitettu leikkeihin, vaan ne ovat niin sanottuja vitriininukkeja. Niiden suositusikäraja onkin noin viisitoista vuotta. Etelä-Koreasta kotoisin olevan tyypin on luonut vuonna 2003 Cheonsang Cheona -niminen nukketaiteilija ja alkuun niitä sai ostaa vain japanilaiselta jälleenmyyjältä. Nyt niillä on noin kaksikymmentä jälleenmyyjää Euroopassa. Kalleimmillaan harvinainen Pullip-nukke saattaa maksaa jopa tuhatkunta euroa.
Hyvillä ohjeilla pääset harrastuksen alkuun
Mikäli olet vasta aloittamassa Pullip-nukkejen kuvaamista, suosittelemme lämpimästi tutustumista Suomessa toimivan Pullip-nukkeyhteisön luomiin ohjeisiin, joista saat paljon vinkkejä nukkejen kuvaamiseen. Se ei nimittäin ole aivan niin helppoa kuin voisi olettaa. Saatat myös pian kuvaamisen aloitettuasi huomata, että puhelimesi kamera ei riitä, vaan tarvitset kunnollisen järjestelmäkameran, jossa on hyvät lähikuvaamisominaisuudet.
Yhteisöltä saat vinkkejä myös nukkejen ostamiseen, interiöörien tai miljöiden rakentamiseen ja ennen kaikkea pääset tutustumaan toisten tekemiin kuvatarinoihin ja kuviin.
Kuvista nauttiminen
Kun olet päässyt kuvaamisen makuun, haluat varmasti paitsi jakaa kuviasi internetissä, myös asettaa parhaat kuvasi nähtäville kotiisi. Valitse suurennosten tekemiseen vain suuriresoluutioisia kuvia ja varmista ennen suurennoksen teettämistä, että kuvan rajaukset ja muut kuvankäsittelyllä korjattavissa olevat ongelmat on korjattu. Voit teettää kuvista canvas-tauluja tai kehystettäviä suurennoksia. Esimerkiksi BGA Nordic tarjoaa suuren valikoiman kehyksiä ja myös monikuvakehyksiä lyhyiden sarjakuvastrippien kehystämiseen.
Kuvista voi valmistaa myös valokuvakirjoja joko sarjoina jakeluun tai yksittäisinä kirjoina valokuva-albumin tapaan. Myös perinteinen valokuva-albumi sopii hyvin teetettyjen nukkekuvien esittelyyn ja säilytykseen etenkin, jos albumin koristelee tyyliin sopivasti ja tyylikkäästi.