Syksy on teatteri-iltojen aikaa

Kun illat pimenevät ja haluat päästä irti arjesta, on aika kaivaa komerosta lempivaatteet, punata huulet tai siistiytyä muuten vain. Hae syksyysi virkistystä tunnelmallisella teatteri-illalla ystäväsi kanssa. Teatterissa eläydyt tarinoihin ja tunteisiin, jotka välittyvät suoraan ihmiseltä ihmiselle. Luvassa on surua, iloa, kauhua ja naurua. Tätä tunteiden kirjoahan me kaikki tarvitsemme. Ihmiselämän tragedioihin ja farsseihin on helppo uppoutua teatterissa.

Älä enää keksi tekosyitä
Aina löytyy syitä olla menemättä teatteriin. Teatterissa käynti on kalliimpaa kuin esimerkiksi leffalippu ja kotisohvalle on helppo jäädä köllöttämään vanhoissa virttyneissä verkkareissa. Tekosyitä keksii vaikka kuinka paljon. Jos tänä syksynä et kuitenkaan haroisi vastaan. Liity sinäkin sivistyksen virtaan, jossa ihmiskunta on jo vuosituhannet purjehtinut. Antiikin ajallakin tiedettiin, että ihminen tarvitsee ravinnokseen myös hengentuotteita. Teatteri on elävä tapa irtautua arjesta. Näyttämöillä ihmisten kirjoittamat tarinat heräävät uudelleen eloon koskettavina tulkintoina. Eteemme tuodaan herkullisia paloja eletystä elämästä ja kokemuksia, jotka saavat jokaisen liikuttumaan.

Teatteri tekee hyvää. Se jopa parantaa. Antiikin Kreikassa teatterin parantavaan voimaan uskottiin jopa niin paljon, että teattereita rakennettiin sairaaloiden lähelle. On ehkä liian rohkeaa jättää lääkitystä väliin teatterin vuoksi. Mitä, jos silti kuitenkin tänä syksynä uskoisit teatterin kokonaisvaltaisesti parantavaan voimaan? Niin usein käynnin jälkeen tulee todettua, että hyvä, kun lähdin kuitenkin! Tulevan arjenkin jaksaa paljon paremmin, kun on ottanut hieman etäisyyttä omiin ongelmiinsa.

Forest low angle view

Juhlista teatteri-iltaasi huolella
On ihanaa juhlistaa teatteri-iltaa esimerkiksi pukeutumalla hieman paremmin kuin yleensä. Jos olet nainen, pukeudu tyylisi mukaisesti esimerkiksi pikkumustaan. Teatteri-iltana meikkisi voi olla voimakkampi. Luomesi ja huulesi voivat säihkyä normaalia vahvemmin. Peitä hartiasi esimerkiksi ylellisellä shaalilla ja hemmottele sääriäsi laadukkailla sukkahousuilla. Löydät omaa kokoasi vastaavia vaatteita esimerkiksi verkkokaupasta. Tiesitkö esimerkiksi, että Sukkahousut plus size tilaat helposti suoraan netistä? Kaiken kruunaa tietenkin lempiparfyymisi tuoksu ihollasi. Tai jos olet mies, sipaise kasvoillesi laadukasta partavettä ja laita ylle tyyliisi sopivat siistit vaatteet. Miltä kuulostaisi käynti tunnelmallisessa ravintolassa teatterin jälkeen? Illallisella tai parilla drinkillä voitte samalla myös vaihtaa kokemuksianne näytelmästä. Parhaat näytelmät toki herättävät puheenaiheita vielä pitkään teatteri-illan jälkeenkin. Suunnittele juhlava teatteri-ilta esimerkiksi varaamalla pöytä suosikkiravintolastanne etukäteen.

Teatteri on kokonaisvaltainen elämys
Teatteri on aina ainutkertainen ja aito taide-elämys, jossa pääsee lähemmäksi tarinan tunnelmaa kuin esimerkiksi elokuvateattereissa. Tunnelma on realistisempi, kun voi seurata aitojen ihmisten näyttelemistä lavalla. Teatteri on myös hyvä vastapaino digitalisoituneelle elämänmenollemme. Se myös antaa meille pohdittavaa esityksen jälkeen. Tarinat herättävät miettimään esimerkiksi yhteiskunnallisia ja filosofisia kysymyksiä. Tarvitsemmekin teatteria värittääksemme elämäämme kaikilla tunteiden ja ajatusten kirjoilla. Parhaan teatterielämyksen saa, kun kaikki näytelmän palaset osuvat kohdilleen. Toisin sanoen silloin, kun käsikirjoitus, ohjaus, näyttelijäsuoritukset, puvustus sekä silmiä hivelevä lavastus ovat onnistuneita ja tukevat toisiaan. Et ole lähtenyt kotoasi syyttä, kun esitys saa sinut lumoutumaan, nauramaan, pelkäämään tai pohtimaan syntyjä syviä. Synkimpänä ja sateisimpana syysiltana kannattaa vain panna toimeksi ja lähteä, vaikka lämmin viltti kotisohvalla houkuttelisikin. Anna siis teatterin ottaa sinut syleilyysi. Valitse lempityylilajisi tai kokeile rohkeasti jotain aivan uutta!

litepress