Satojen eurojen nukkeharrastus valloittaa Suomessakin

Nukke on vanhimpia tunnettuja leluja, joilla ainakin useimmat ovat joskus lapsuudessaan leikkineet. Nukkeja tai ainakin niiden osia on kerrottu löytyneen jo muinaisen Egyptin ja Babylonian alueilta. Mikä sitten tekee nukeista niin suosittuja? Olisitko koskaan uskonut, että nukkeharrastus saattaa viedä mukanaan vielä aikuisenakin? Suomessa on uusi trendi, jossa aikuiset, säännölliset tulot omaavat naiset keräävät lähinnä itäaasialaisia nukkeja. Tätä harrastusta kuitenkin rajoittaa sen kalleus. Lapsena nukkeleikit ovat hauskoja, koska nukkeja saa pukea ja niistä saa pitää huolta kuin omasta lapsesta. Jotkut kutsuvat sitä hoivavietiksi, toiset joksikin muuksi. Mikä nukeissa sitten viehättää aikuisena?

Aikuisten persoonalliset keräilynuket

Pullip-nukke on noin 30 senttimetriä pitkä keräilynukke. Nuken tarina alkoi vuonna 2003 eteläkorealaisen Cheonsang Cheonhan alkaessa valmistaa niitä. Korealaiset käsintehdyt nuket ovat suosittuja ja nykyään niille löytyy jo useita jälleenmyyjiä Euroopassa. Nukkeja ei ole tarkoitettu leikkimiseen, sillä ne ovat materiaaliltaan äärimmäisen hauraita. Niiden suositusikärajakin on 15 vuotta. Tällaisen nuken hinta on sadasta eurosta ylöspäin riippuen siitä, miten harvinaisia ne ovat ja kuinka monta kappaletta niitä on valmistettu. Nukeille on saatavilla myös esimerkiksi asusteita, vaatteita ja peruukkeja. Nukkejen silmiä voi liikuttaa niin, että ne katsovat vaikkapa vasemmalle tai oikealle. Takana olevien tappien avulla niitä voi halutessaan joko avata tai sulkea. Jälleenmyyntiarvo pysyy myös hyvänä, mikäli nukkeaan kohtelee varoen.

Nuket sosiaalisessa mediassa

Jokainen näistä nukeista on yksilöllinen ja niiden ympärille kehitetään oma tarina. Usein niillä on oma nimi, suku, työhistoria, harrastukset ja ystävät. Useille nukeille on luotu oma Instagram-tili, jonne harrastajat lisäävät kuvia omista nukeistaan. Niitä voidaan myös esitellä omissa blogeissa ja ne ovat tunnettuja sosiaalisessa mediassa omana persoonanaan. Aikuisten nukkeharrastus on hyväksytty ja harrastajien on helppo löytää toisensa netissä. Nuket meikataan ja puetaan aina tilanteen mukaan. Niille suunnitellaan sekä valmistetaan erilaisia vaatteita ja asukokonaisuuksia. Nukkeja voi ostaa joko meikattuna tai ilman meikkiä. Nukkejaan voi esitellä vaikkapa erilaisissa roolipelitapahtumissa. Nuket elävät yhtä hyvin niin aikuisten kuin lastenkin käsissä, joten rohkeasti vain kokeilemaan.

 

litepress