Nukketeatteri viihdyttää kaikenikäisiä

Nukketeatteri eri puolilla maapalloa
Erilaiset nukketeatteri-esitykset ovat viihdyttäneet kansaa jo keskiajalta lähtien. Nukketeatterin juurien katsotaan olevan Egyptissä, mutta Eurooppaan nukketeatteri rantautui katolisen kirkon avulla. Kirkko käytti nukketeatteria opettaessaan ihmiselle raamatun tapahtumia ja kuvaillessaan erilaisten pyhimysten elämää. Ranska oli edelläkävijä nukketeatterin maailmassa, ja ranskalaiset rakensivat jo  1500-luvulla tänäkin päivänä tunnetun Palais-Royal  -teatterin.

Nukketeatteri saavutti suuren suosion Keski-Euroopassa ja Englannissa 1800-luvulla. Nukketeatteri kilpaili suosiosta rinta rinnan tavallisen teatterin kanssa. Nukketeatterissa esiintyjinä toimivat erilaiset puiset hahmot, joiden raajoja liikuteltiin naruista vetämällä. Näistä nukeista on lähtöisin sana marionetti, joka tänä päivänä käsittää laajan kokoelman erilaisia esiintyviä nukkeja. Tänä päivänä nukketeattereissa on jopa kauko-ohjattavia nukkeja, mutta sana marionetti tarkoittaa aina naruilla liikuteltavaa hahmoa. Erilaiset käsinuket ovat myös suosittuja teatterimaailmassa. Vatsastapuhujan mukana kulkee usein käsinukke, joka saa kunnian yleisön viihdyttämisestä. Suomalainen tunnettu vatsastapuhuja Ari Lauanne esiintyi 90-luvulla yhdessä nukkensa Jaskan kanssa.Nauti ainutlaatuisesta elämyksestä nukketeatterissa 2

Aasian kiertävä nukketeatteri
Aasiassa nukketeatteri on tärkeä osa paikallista kulttuuria. Nukketeatterin perinteet ovat pitkät ja kiertävä nukketeatteri oli aasialaisille tuttu jo monia satoja vuosia sitten. Kiertävä nukketeatteri käsitteli usein ajankohtaisia aiheita sekä politiikkaa. Yhteiskunnassa tapahtuneet skandaalit joutuivat usein julkisesti riepoteltaviksi aiheiksi. Usein Aasian maiden nukketeatteri-esityksissä on poliittinen aihe, enemmän tai vähemmän peiteltynä.

Muppet show
Tunnetuimpia ”nykyaikaisia” nukketeattereita lienee televisioista tuttu Amerikkalaisen Jim Hensonin luoma Muppet-hahmojen kavalkadi. Muppetit ovat ryhmä marionettinukkehahmoja, joiden johtajana toimii sammakko Kermit. Kermitin tunnettuja kumppaneita ovat possu nimeltään Miss Piggy, Fozzie-karhu sekä ruotsalainen kokki, Waldorf. Muppet show:n ensimmäinen tuotantokausi aloitettiin 70-luvulla ja viimeiset jaksot tehtiin 80-luvun loppupuolella.

 

Nukketeatteri Suomessa
Nukketeatteri kasvattaa Suomessa suosiotaan koko ajan. Suomalaiset nukketeatterin harrastajat ja ammattilaiset tekevät tiivistä yhteistyötä. Perinteinen nukketeatteri kukoistaa rinta rinnan modernimpaa taidesuuntaa edustavien esitysten kera. Nukketeatterifestivaaleja järjestetään ympäri Suomea ja alalle on saatavilla myös koulutusta kahdessa oppilaitoksessa Suomessa. Ammattimaisia teatteriesityksiä järjestetään Suomessa vuosittain noin 2000. Niiden lisäksi tarjolla on lukuisia harrasteteattereiden näytöksiä. Suurin osa näytöksistä on lapsille tarkoitettuja, mutta mukaan mahtuu myös varttuneempaan makuun soveltuvia nukketeatteriesityksiä. Aikuisten nukketeatteriesitysten aiheina ovat myös Suomessa usein politiikka ja muut ajankohtaiset aiheet.

 

Ransu
Kaikkihan tuntevat ystävämme Ransu Karvakuonon? Ransu on koirahahmoinen käsinukke, joka esiintyi Pikku Kakkosessa melkein kolmenkymmenen vuoden ajan. Ensimmäisen kerran TV2:n katsojat saivat tutustua valloittavaan Ransuun jo vuonna 1978. Ransun filmitähden ura lähti nousuun, ja nykyään sympaattisen koiran meriittilista on vaikuttava. Ransun on jopa nähty haastattelevan presidentti Mauno Koivistoa ja Tarja Halosta.

 

Nukketeatteri pedagogin työvälineenä
Nukketeatterin avulla on helppo välittää sanomaa katsojille. Käsinuket kiehtovat ja ilostuttavat lapsia joten ne ovatkin pedagogille oivia työvälineitä. Lapsilla on kyky eläytyä ja samaistua opetettavaan asiaan. Nukketeatteri välittää tunteita, tietoa ja uskottavia tapahtumia nuken käyttäjän liikkeiden ja äänensävyjen avulla. Käsinukke voi opettaa lapselle empatiaa ja auttaa keskittymiskyvyn oppimisessa.

litepress