Nukketeatteri muodin sanansaattajana

Nukketeatteri, jota kutsutaan toisinaan myös nimellä marionettiteatteri, on jo hyvin vanha taidemuoto, ja tiedetään esimerkiksi, että Neitsyt Mariaa esittäviä pieniä nukkeja on käytetty teattereissa jo aivan 1300-luvun alussa. Hieman myöhemmin nukketeatteri on kuitenkin yleistynyt tarkoittamaan kaikenlaisia hahmoja, jotka yleensä tehtiin puusta. Nukketeatteri on perinteisesti ollut suosittua myös Kaukoidässä.

 

Mutta yksi asia, jota ei usein tule ajatelleeksi on se, että nukketeatteri on myös peilannut aina aikansa muotia. Historialliset naruista ohjattavat marionettihahmot on toki pyritty aina pukemaan esikuviensa mukaisesti, ja esimerkiksi Raamatun henkilöitä esittävien nukkejen pukemisessa on pyritty noudattamaan beduiinityyppisiä asuja, joita paimentolaiset ja Lähi-idän kansat ovat aikoinaan käyttäneet. Näiden Raamatun henkilöiden asusteiden huomiota herättävimmät osat ovat yleensä hattu tai muut päähineet sekä vaaleaa kangasta oleva viitta. Tällä pukeutumisella onnistuttiin vähentämään auringon polttavaa kuumuutta iholla.Nukketeatteri muodin sanansaattajana 2

 

 

Nukketeatteri tyylin näyttäjänä
Entisinä aikoina ei ollut valokuvia tai muotilehtiä, vaan ihmiset seurasivat uusia ilmiöitä ja pukeutumistyylejä muilla tavoilla. Tietysti katsottiin, miten muut samaan yhteiskuntaluokkaan kuuluvat pukeutuvat, ja mitä uusia kankaita ja värejä he ovat kenties saaneet tuliaisina vaikkapa merimiehiltä.

 

Myös kiertävät kauppiaat esittelivät uusia tyylejä ja kankaita. Yksi tapa seurata muotia oli myös nukketeatterit ja kiertävät sirkukset, jotka peilasivat hyvin aikansa uusia muoti-ilmiöitä. Nuket saatettiin pukea uusimman muodin mukaisesti, ja vaatettaa heille kaikkein upeimmat takit, päähineet, kengät ja muut vaatekappaleet. Nykyään voi tietysti hankkia helposti kengät netistä, mutta kiertävien nukketeatterien mukana matkusti usein kiertäviä kauppiaita, jotka kulkivat kylästä toiseen myymässä uusimman muodin mukaisia kenkiä.

 

Nukketeatteri oli keskiajalla ja vielä uudella ajallakin aikuisten viihdettä, ja näytelmän juonen lisäksi teatteri välitti monenlaista muuta informaatiota. Nuket puettiin usein silkkiin ja muihin hienoihin kankaisiin, ja esille pantiin myös sellaisia värejä, joita yleisö ei ollut ennen nähnyt. Tällä tavalla nukketeatteri toimi myös muodin tiedonvälittäjänä.

 

 

Nukketeatteri nykyään
Meidän aikamme nukketeatteri tunnetaan lähinnä lapsille suunnattuna taidemuotona, ja nämä teatteriesitykset ovatkin suosittuja lapsien keskuudessa. Vaikka nukketeatterit eivät ole kovin yleisiä, toimii Suomessakin niitä kuitenkin useita kymmeniä. Niistä on helpoin löytää tietoa Suomen Unima RY:n kautta. Se on yhdistys, joka tiedottaa nukketeatteritoiminnasta, ja Uniman kautta on helppo löytää oman paikkakunnan teattereihin ja ottaa heihin yhteyttä.

 

Muotia ei nukketeattereihin enää lähdetä seuraamaan, sillä sitä varten on olemassa kokonainen joukko eri mediavälineitä aina muotilehdistä televisioon ja Internetiin. Nukketeatterilla on kuitenkin pieni, mutta sitäkin uskollisempi oma kannattajakuntansa.

litepress