Nauti ainutlaatuisesta elämyksestä nukketeatterissa

Nukketeatteri on kaikenikäisten viihdettä
Nukketeatteri mielletään usein herkästi pelkästään lapsille suunnatuksi teatteriksi, mutta näin ei todellisuudessa suinkaan ole. Myös aikuiset voivat saada nukketeatterista paljon irti, jos vain uskaltautuvat antautumaan mukaan hieman erilaisten elämyksien maailmaan. Nukketeatteriryhmien esityksiä voi nimittäin hyvin tilata lastenkutsujen lisäksi tuomaan lisämaustetta myös esimerkiksi aikuisten pikkujouluihin, syntymäpäiville, polttareihin ja muihin merkittäviin tilaisuuksiin. Miksipä nukketeatteriesitykset eivät voisi toimia yritysten erilaisena vaihtoehtona osana työntekijöiden virkistyspäiviäkin? Nukketeatteriesitys jäisi ainakin varmasti mieleen hieman erikoisempana, mutta sitäkin lumoavampana virkistymiskeinona! Nukketeatteri tarjoaa elämyksellisen kokemuksen kaikenikäisille. Lapset ja aikuiset katsovat nukketeatteria toki hieman eri näkökulmista, mutta ketään se ei varmastikaan jätä kylmäksi. Lapset pääsevät nukketeatterin avulla satujen maailmaan, seikkaillen nukkejen kanssa musiikillisessa ja inspiroivassa ympäristössä. Aikuiset puolestaan voivat nukketeatterin avulla esimerkiksi palata uudestaan omiin lapsuudenaikaisiin satumaailmoihin, nauttia erilaisesta satujen kerronnasta ja ilmapiiristä sekä päästä sen avulla hetkeksi pois normaalista arjesta. Nukketeatteri on siis taikaa myös aikuisille! Erilaisia ja -kokoisia, kiertäviäkin nukketeatteriryhmiä löytyy ympäri Suomea, joten jokainen löytää varmasti tarkoituksiinsa sopivan ryhmän. Esimerkiksi Uniman nettisivuilta voi löytää listauksen Suomen eri nukketeattereista. Sivuilta löytyy myös paljon muuta tietoa nukketeatterista. Jos pelaat nukke ulos ne voivat olla Nukketeatteri viihdyttää kaikenikäisiä 1

Mitä nukketeatteri on ja milloin se on saanut alkunsa?
Nukketeatterin ajatellaan syntyneen jo keskiajalla Ranskassa marionettiesitysten muodossa. Marionettinukella on  eri aikakausina tarkoitettu hieman erityylisiä nukkeja. Nykyisin marionetit mielletään etupäässä naruista ohjattaviksi nukeiksi , joita käytetään esityksissä. Toki myös muunlaisia nukkeja on nykyisin käytössä. Teatterista ja esityksen tyylistä riippuen nukkenäyttelijät voivat olla joko osana esitystä tai enemmän piilossa. Nuket ovat luonnollisestikin kuitenkin aina esitysten pääosassa ja siksi niillä onkin tärkeä rooli esitysten onnistumisessa. Nukkeja tehdäänkin usein käsityönä juuri tiettyä esitystä varten. Nukeille voidaan myös tehdä nimilaput; tällä tavoin kaikki nuket saavat juuri tietyn nimen tai paikan nukketeatterin kulisseissakin.

Taikaa ja todellisuutta nukketeatterissa
Nukketeatteri yhdistää usein esityksissään musiikkia, tanssia ja nukkeja. Lapsille suunnatuissa esityksissä teatterin aiheena voi olla erilaiset sadut, kun taas aikuisempaan makuun suunnatut teatteriesitykset voivat pitää sisällään aiheita lähes laidasta laitaan: niin vakavampia, yhteiskunnallisia aiheita kuin huumoripitoisempia tarinailoittelujakin. Parhaimmillaan nukketeatteri voikin olla todellisuutta ja satumaailmaa yhdistelevä hieno teatterikokemus.
Pätkiä nukketeatteriesityksistä voi katsella myös esimerkiksi Youtubesta. Sitä kautta voi löytää muun muassa vanhoja Matti Raninin luoman Kasper-nuken esityksiä. Monille varsinkin vanhemmille, 60-80-luvulla lapsuuttaan eläneille Kasper-nukke on varmasti ollut ensimmäinen kosketus nukketeatteriin, sillä Kasper-nukke ilahdutti lapsia sekä televisiossa että teatterilavoilla yli parinkymmenen vuoden ajan.

litepress